prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

Završna konferencija „Prehistory adventure“

30.11.2020.

Uspješno završen prekogranični projekt „Prehistory Adventure“

Na završnoj konferenciji bile su predstavljene aktivnosti koje su provedene u sklopu ovog projekta. One su bile usmjerene na kulturna dobra koja se nalaze na prostoru Općine Donja Voća i slovenskih općina Zreče i Radenci. U sklopu projekta bila su provedena znanstvena istraživanja na lokalitetima u Donjoj Voći, Radencima i Zreću i na tim arheološkim spoznajama osmislio se novi turistički proizvodi. Pripremljeni su i različiti edukativni i informativni tiskani materijali, a u suradnji s općinom Donja Voća Arheološki muzej u Zagrebu je organizirao i niz stručnih radionica te radionica za djecu i odrasle tematski vezanih uz špilju Vindiju. Izrađena je i aplikacija proširene stvarnosti „Prehistory Adventure“, koja je dostupna i za mobilne uređaje. Na povijesnim lokalitetima uredili su se pristupni putevi, obilježili tematski putevi oko samih nalazišta i dodali su se turistički sadržaji.

Cilj projekta je bio očuvati i posjetiteljima na poučan i avanturistički način približiti arheološku baštinu te znanje o prapovijesti. Povezivanjem tijeka prapovijesti od starijeg kamenog do željeznog doba valorizirat će se važnost novih znanstvenih otkrića povezanih s pojedinim arheološkim nalazištima te pokazati kako su čovjekovi preci živjeli tijekom spomenutih razdoblja.

„Ovim projektom očuvat ćemo ova naša važna kulturna baština u Općini Donja Voća, Zreče i Radenci, ali ih i prezentirati široj javnosti na poučan i avanturistički način. Znanstvena otkrića o arheološkim nalazištima kroz ovaj smo projekt pretočili u novi zanimljivi turistički proizvod koji će biti temelj budućeg dugoročnog gospodarskog razvoja.“ kazao je načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec i dodao „Nadamo se da će ovim projektom i šira javnost shvatiti važnost hitnog stavljanja pod zaštitu špilje Vindija i da će se postići politički konsenzus, u korist špilje Vindija.„

Vrijednost projekta je 720.289,93 eura a podržan je od strane Europske unije te sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo