prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

Sveučilište u Ljubljani, Filozofski fakultet, Odsjek za arheologiju

Sveučilište u Ljubljani najveća je i najstarija visokoškolska i znanstveno-istraživačka ustanova u Sloveniji, koja će 2019. obilježiti svoju stotu godišnjicu. Ujedinjuje 23 fakulteta i 3 umjetničke akademije s preko 400 različitih studijskih programa. Sveučilište danas broji više od 40.000 studenata, koji se pripremaju za karijeru u opuštenoj i kreativnoj atmosferi, a broj programa nudi niz izbora i osobnu nadogradnju.

Sveučilište u Ljubljani nudi "drugi dom" više od 3.500 istraživača koji svojim aktivnostima značajno doprinose razvoju različitih znanosti, struke i umjetnosti. Njihova postignuća odražavaju se i u globalnoj stručnoj javnosti, budući je Times Sveučilište u Ljubljani svrstalo među prva 3 %, a Šangajska ljestvice ga je svrstala među 500 najuspješnijih istraživačkih sveučilišta u svijetu.

Od samog početka Filozofski fakultet je član Sveučilišta. Mnogi programi usredotočeni su na humanističke i društvene znanosti, izvore kritičke procjene današnjeg društva i njegovog razvoja, ulogu čovjeka u svijetu i stvaranje čovjeka kao pojedinca. Filozofski fakultet, kao i svi članovi Sveučilišta u Ljubljani, sudjeluje u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, a znanje stečeno istraživanjem uključeno je u pedagoški proces.

Među mnogim disciplinama koje proučavaju čovjeka i njegov utjecaj na svijet je i arheologija. Kao samostalna akademska disciplina predaje na Sveučilištu u Ljubljani od 1923/24. Današnji Odjel za arheologiju u obrazovanju ističe interdisciplinarnost i holistički pristup razumijevanju prošlosti i njezina utjecaja na sadašnjost. Studenti, među kojima su često i studenti iz inozemstva, također su upoznati s uporabom različitih prirodnih znanosti u arheologiji, arheologiji krajobraza i raznim metodološkim pristupima proučavanju prošlosti i njihovim izazovima. Posebna se važnost pridaje zaštiti i promicanju kulturne baštine. Studenti su često uključeni u istraživačke projekte tijekom studija, pri čemu Odjel surađuje s raznim domaćim i međunarodnim institucijama. Svojim istraživačkim aktivnostima Zavod je odgovoran za razvoj arheološke metodologije, stjecanje novih podataka i njihovu procjenu, uvođenje novih tehnologija u arheologiju i znanstveno tumačenje prošlosti, temeljeno na najširem mogućem rasponu pristupa i resursa. Sudjelovanje Odjela u domaćim i međunarodnim projektima vezanim za zaštitu i promicanje kulturne baštine pomaže javnosti u učvršćivanju svijesti da prošlost i nasljeđe nisu samo stvar prošlosti, već dio našeg svakodnevnog života, što je za nas važno. Međunarodna aktivnost i naglasak na interdisciplinarnost je Odjel za arheologiju Sveučilišta u Ljubljani 2017. godine uvrstilo među 200 najboljih arheoloških odjela u svijetu prema QS World Universities Ranking.
 

Opće informacije i kontakti:


Uloga partnera u projektu: Projektni partner
Naziv organizacije: Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za arheologijo
Adresa: Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana
Država: Slovenija
Pravni zastupnik: red. prof. dr. Roman Kuhar
Telefon: +386 (0)1 241 10 00
E-mail: info@ff.uni-lj.si
Web: www.ff.uni-lj.si

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo