prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

Predavanje “The Neanderthal Trail: Developing A Cultural Route/ Put neandertalaca: razvoj kulturne rute”

10.05.2019.

Dana 09. siječnja u Galeriji Arheološkog muzeju u Zagrebu održana je stručna edukacija u sklopu projekta “Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”.

Stručna edukacija sastojala se od dva kraća izlaganja na temu prapovijesnih kulturnih ruta te zaštite špilje Vindije. Izlaganje dr.sc. Ivora Jankovića s Instituta za antropologiju, Zagreb pod nazivom “The Neanderthal Trail: Developing A Cultural Route/ Put neandertalaca: razvoj kulturne rute” predstavilo je ideju razvoja turističke kulturne rute koja bi se bazirala na bogatim nalazištima iz razdoblja  srednjeg paleolitika na području Hrvatske, a po uzoru na certificirane kulturne rute priznate od strane Vijeća Europe. Uz najpoznatije Hrvatsko nalazište, Hušnjakovo brdo kod Krapine, presudnu ulogu odigrala bi i špilja Vindija kao nalazište najmlađih neandertalaca u Europi.

Slijedilo je izlaganje g. Sanjina Mihelića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu, partnera za projektu “Prehistory Adventure” koje se baziralo na problematici vezanoj uz špilju Vindiju. Izlaganje “Protecting and Preserving A Neanderthal Cave Site: An Appeal to Save Vindija Cave/ Zaštita i očuvanje špiljskog nalazišta neandertalaca: apel za spas špilje Vindije” upoznalo je zainteresirane s trenutnim stanjem ovog nalazišta te s iznimnom važnosti koju Vindija posjeduje. Izlaganje je također predstavilo napore brojnih znanstvenika, ali i lokalnog stanovništva da se lokalitet u odgovarajućoj mjeri zaštiti i prezentira, posebice kroz projekt “Prehistory Adventure”

Nakon izlaganja usljedila je živa rasprava na temu spašavanja špilje Vindije s spominjanjem pozivtivnih primjera iz europske prakse.

 

Medijske objave:

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo