prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

Općina Zreče

Općina Zreče mjeri 67 km2 te je prema površini uvrštena među srednje velike slovenske općine. Izrazito je turističko – industrijsko orijentirana te broji 6500 stanovnika i nudi 4000 djelovnih mjesta. Općina je odlučila slijediti održive oblike turizma i stoga pristupa različitim projektima koji podržavaju takav oblik razvoja turizma.

Prva naselja na području Zreča dokazuju brojni arheološki nalazi na Brinjevoj gori i Gračiču. Prvi pisani izvori o sudbini kraja pojavljuju se još krajem 10. stoljeća u ranom srednjem, kada je Zreče podijeljeno na nekoliko crkvenih i svjetovnih područja. Od gradova, najvažniji je bio grad Freudenberg koji se nalazio na brdu ispod Brinjeve gore.

U Zrečama su se vrlo rano započele razvijati pilane, mlinice, staklarne, drvna industrija, manji rudnici i, prije svega, kovačarstvo, koji se nakon Prvog svjetskog rata razvio u pravu kovačku industriju. Danas je grad zapečatio razvijeno gospodarstvo kroz tvrtke Unior d.d., Unitur d.o.o., Weiler abrasives d.o.o. i GKN Driveline Slovenija d.o.o. te i poljoprivreda, a razvoj malih gospodarstva važan je čimbenik cjelokupnog gospodarskog rasta općine.

Zadnjih desetljeća turizam je postao najvažnija gospodarska grana u Općini Zreče. Tako su se razvile Klimatsko-turistički centar Rogla na nadmorskoj visini od 1.500 metara i Terme Zreče, kao i razvoj privatne turističke ponude u Zrečama, a danas se turizam u općini dopunjuje brojnim ponudama koje nude privatni hoteli, izletničke i turističke farme.
 

Opće informacije i kontakti:


Uloga partnera u projektu: Projektni partner
Naziv organizacije: Občina Zreče
Adresa: Cesta na Roglo 13b, 3214 Zreče
Država: Slovenija
Pravni zastupnik: mag. Boris Podvršnik, načelnik
Telefon: +386 (03) 757 17 00
E-mail: info@zrece.eu
Web: www.zrece.si

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo