prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

Općina Radenci

Općina Radenci je ustanovljena 1994. godine te prema površini 34,1 km² pripada među manje općine u Republiki Sloveniji. U Općini Radenci živi cca. 5.200 stanovnika.

Prostor općine određuju mjere koje su postavili ljudi. Općina se nalazi u većim prirodnim cjelinama između ravnice uz rijeku Muru, Slovenskim goricama i Ščavniške doline. Na zapadu, Općina Radenci graniči s Općinom Gornja Radgona, na jugu s Općinom Sveti Jurij kod Ščavnice, a na istoku s Općinom Križevci. Sjevernu granicu u prirodi predstavlja rijeka Mura, gdje se zemljište Općine Radenci, zbog kretanja rijeke Mure u prošlosti, proteže na desnu stranu rijeke Mure i ovdje se općina susreće sa susjednom Republikom Austrijom, Općinom Tišina i Općinom Murska Sobota.

Područje je poznato po termalnim i mineralnim izvorima. Voda je Radencima dala status lječilišta. Više znatiželjni tragači za zdravlje mogu putovati Stazom između izvora života, gdje će susresti Petanjski vrelec, Železni vrelec, Črno mlako...

Stanovnici općine žive u 22 naselja lokalne zajednice, a središte općine predstavljaju Radenci. Najviša točka u općini nalazi se na 312 m nadmorske visine, odnosno na Kapelskom Vrhu, kod crkve Sv. Magdalene. Na platou ispred crkve nalazi se najljepši vidikovac u općini, koji s južne strane seže do Sljemena pred Zagrebom, na jugozapadu do Donačke gore i Boča, prema zapadu do Panonske nizine, sve do Blatnog jezera u Mađarskoj. Najbolje je općinu doživjeti polako - pješice ili biciklom duž trase Atile, trasom tramvaja, stazom Sv. Martina ili biciklističkom stazom Mura-Drava.

Lječilišni park u Radencima je vrijedno kulturno dobro i nalazi se u Registru nepokretne kulturne baštine Republike Slovenije. Njegovi počeci sežu u 70 godina 19. stoljeća, kada je području lječilišta izgrađeno nekoliko objekata te je dr. Karl Henn na gornjoj terasi lječilišta osmislio uređenje parkova. Kasnije je ovaj dio parka nazvan Park sjena, koji je zasađen smrekom. 1936. godine lječilišni park je doživio nekoliko promjena koje je realizirao vrtni dizajner Ilse Fischerauer. Sjeverno od plantaža smreka, dizajniran je Park Sunca te je geometrijski raspored s izrazito otvorenim dizajnom i dodanim vodenim motivima. Lječilišni park se tijekom godina promijenio, zbog obnove starih građevina i izgradnje novih objekata. Jako nevrjeme je 2008. godine uništilo 75 % parka. Danas se park polako obnavlja. Park postaje prostor druženja i u njemu se sve češće organiziraju različiti turistički i kulturni događaju.
 

Opće informacije i kontakti:


Uloga partnera u projektu: Projektni partner
Naziv organizacije: Občina Radenci
Adresa: Radgonska cesta 9, 9252 Radenci
Država: Slovenija
Pravni zastupnik: Roman Leljak. načelnik
Telefon: +386 (0)2 566 96 10
E-mail: obcina@radenci.si
Web: www.radenci.si

Izvor slika: Monografija Občine Radenci, 2018.

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo