prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

Muzej Turopolja

Muzej Turopolja je muzej zavičajnog tipa i jedna od vodećih kulturnih institucija šireg područja Velike Gorice. Današnja zgrada Muzeja Turopolja, nekadašnja gradska vijećnica Plemenite općine turopoljske, tzv. turopoljski grad, izgrađena je sredinom 18. stoljeća uz gradski park u središtu Velike Gorice.

Od svog osnivanja, 1960. godine, Muzej prikuplja i čuva arheološku, etnografsku, likovnu, kulturno-povijesnu građu s područja Turopolja. Osim prikupljanja i očuvanja materijalnih predmeta, Muzej je uključen u zaštitu, očuvanje i promociju nematerijalne baštine (narodnih običaja i napjeva, tradicionalnih vještina i zanata).

Muzej priređuje brojne programe i manifestacije koji su financirani od strane Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture. U svim svojim programima (Noć muzeja, Međunarodni dan muzeja, Perunfest u dvorcu Lukavcu, Ladanje u kuriji Modić – Bedeković, Dane europske baštine, izložbe, radionice, predavanja Matice hrvatske ogranka Velike Gorice) kroz sadržaje obuhvaća sve dobne skupine. Muzej kod svoje publike i korisnika želi potaknuti svijest o važnosti kako materijalne tako i nematerijalne kulturne baštine, te ih što više uključiti u rad kao predavače, kazivače i sukreatore različitih programa.

U sklopu projekta „Prehistoy Adventure“ Muzej Turopolja planira postavljanje izložbe „Život uz vodu – brončano doba Turopolja“, koja će se temeljiti na rezultatima arheoloških istraživanja nekoliko brončanodobnih nalazišta u Turopolju, te održavanje predavanja i radionica. Edukativno – popularne radionice na temu modeliranja posuda u glini imati će naglasak na rekonstrukciji tehnika izrade posuda tijekom brončanog doba. Praktični dio radionica biti će popraćen stručno - popularnim predavanjima. Sadržaj radionica bit će prilagođen školskom uzrastu te široj zainteresiranoj javnosti.
 

Opće informacije i kontakti:


Uloga partnera u projektu: Projektni partner
Naziv organizacije: Muzej Turopolja
Adresa: Trg kralja Tomislava 1, 10 410 Velika Gorica
Država: Hrvatska
Pravni zastupnik: Margareta Buškupić Čurla, ravnateljica
Telefon: +385 (0)1 6221 325
E-mail: muzej-turopolja@muzej-turopolja.hr
Web: www.muzej-turopolja.hr

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo