prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu jedna je od vodećih arheoloških muzejskih institucija u Republici Hrvatskoj i direktni sljednik Narodnog muzeja, najstarije muzejske ustanove u Zagrebu, osnovane 1846. godine.

U muzeju se danas čuva više od 450.000 predmeta podijeljenih po zbirkama (pretpovijesna, antička, srednjovjekovna, egipatska i numizmatička). U sklopu pretpovijesne zbirke u muzeju se nalaze i predmeti iz špilje Vindije, nalazišta najpoznatijeg po nalazima ostataka neandertalaca i ranih modernih ljudi te njihove materijalne kulture s kraja srednjeg i gornjeg paleolitka (starijeg kamenog doba). Nalazi iz špilje Vindije koji se čuvaju u Arheološkom muzeju pripadaju kasnijim razdobljima pretpovijesti i povijesti.

Osim muzejskim, od osamdesetih godina 19. stoljeća muzej se bavi istraživačkim radom te sustavnim arheološkim istraživanjima. Danas Arheološki muzej u Zagrebu provodi različita nedestruktivna te zaštitna i sustavna arheološka istraživanja u različitim dijelovima Hrvatske.

Također, muzej je vrlo aktivan na polju promocije i popularizacije arheologije, približavajući je široj javnosti svih uzrasta. Tijekom prethodnih godina organiziran je velik broj arheoloških škola, edukativnih radionica i izložbi od kojih posebno treba istaknuti one organizirane u aktivnoj suradnji s pripadnicima lokalne zajednice u, primjerice, Osječko-baranjskoj, Zadarskoj te Požeško-slavonskoj županiji.

Opće informacije i kontakti:


Uloga partnera u projektu: Projektni partner
Naziv organizacije: Arheološki muzej u Zagrebu
Adresa: Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, 10000 Zagreb
Država: Hrvatska
Pravni zastupnik: Sanjin Mihelić, ravnatelj
Telefon: +385 (0)1 4873 000
E-mail: amz@amz.hr
Web: www.amz.hr

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo