prehistory adventure logo
illustration rocks
  • IZABERITE JEZIK:
interreg logo

O projektu

Projekt “Prehistory Adventure - iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” se izvodi u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska za razdoblje 2014. - 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85 % dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 EUR.

Cilj je očuvati i posjetiteljima približiti arheološku baštinu i znanje o prapovijesti na avanturistički način, dajući tako zaštićenoj kulturnoj i prirodnoj baštini novi zanimljivi zeleni sadržaj i na taj način potaknuti njegov dugoročni ekonomski doprinos. Zajednički cilj projekta je aktivacija prapovijesnih potencijala i uključenje 3 područja kulturne baštine u ponudu održivog turizma (EŠD 889 - ZREČE, 946 - RADENCI i Z-1078– DONJA VOĆA) te uređena 2 pristupa do zaštićene baštine (RADENCI, DONJA VOĆA).

ZAJEDNIČKI PREKOGRANIČNI PROIZVOD – integralni »Prehistory Adventure« turistički proizvod koji će na iskustven način putem sadržaja spoznavanja pretpovijesnih razdoblja provjetriti postojeću turističku ponudu na području različitih područja kulturne baštine. Drugačija, nova interpretacija pretpovijesne baštine projekta, posjetitelja će provesti kroz 5 različitih regija programskog područja i ponuditi mu uvid u najudaljenije ljudske povijesti. Aktivirani pretpovijesni potencijali bit će ishodište za novi integralni proizvod te pilot primjeri novodobnih metoda interpretacije pretpovijesti. Prikazati će se usporedba između većih arheoloških nalazišta i pojedinačnih nalazišta te će se predstaviti razvoj čovjeka od neandertalca do čovjeka željeznog doba i različiti aspekti pretpovijesnog života (pretpovijesno ognjište, obredi, kultura prehrane i oblačenja, vremenska traka, itd.). Pretpovijesne lokacije su u projektnim aktivnostima uključene kao aktivator iskonskog doživljavanja pretpovijesnog razdoblja. S uređenjem dostupnosti uz osiguran prostor, odnosno materijalno nalazište, istovremeno će se povećati zaštita samog nalazišta (usmjereni putevi posjetitelja). Projekt će kroz održivi turizam povezati znanje, pretpovijesnu baštinu i znamenitosti na pametan (IKT), avanturistički i poučni način. Aktivirat će se ekonomski potencijal arheološke znanosti i pretpovijesti.

Partneri

republika slovenija služba vlade logo
rh ministarstvo logo